Vulkaner kan se ud på flere måder end den velkendte kegleform. Hvordan de ser ud kommer an på en række ting, herunder lavaens kemi og udbruddets styrke. Vulkaner er også ophavsmænd til forskellige landskabstyper, der rækker ud over dem selv. Geoviden gør dig klogere på vulkantyper.
Vulkaners udseende afhænger af udbruddets kraft og magmaens sejhed, også kaldet viskositet. Groft sagt kan de udformes på to måder, som du kan se her:
Vulkanske landskaber
Maarer
Maarer er resultatet af eksplosioner, hvor magma kommer i kontakt med grundvand. Det efterlader cirkelrunde huller i jordoverfladen. Nogle gange dannes der en ringvold af det materiale, der udslynges ved eksplosionen.
Det ses blandt andet ved Víti-kraterne ved Mývatn i Island (på billedet her under). På samme måde kan man i Auvergne i Frankrig og Eifel i Tyskland se flere dybe, nu vandfyldte, maarer. En af dem hedder Laacher See, og den kan du læse mere om her.
Caldera
En caldera er en indsynkning af overfladen i et vulkansk område. Formen er typisk rund eller oval med stejle sider og en relativt flad bund. De største calderaer kan være 50 til 100 kilometer i diameter flankeret af op til en kilometer høje sider.
Udbrud fra såkaldte supervulkaner danner calderaer i stedet for bjerge. I Yellowstone National Park i USA finder man blandt andet det store Grand Prism Spring (på billeder her under).
Vulkansk steppe
Eksplosive vulkanudbrud kan slynges vulkansk materiale vidt og bredt omkring – sommetider med større hastighed end lyden. Fragmenterne kan lande flere kilometer væk, og det sætter sit præg på landskabet, som f.eks. i Pampas Negras (på dansk ‘Den sorte steppe’) i Argentina.