Vil du vide mere?

Her kan du finde ekstra information og videre læsning om Geopark Det Sydfynske Øhav i tillæg til det, der står i Geoviden. Som med alt andet materiale i Geoviden og på geoviden.dk, bedes gengivelse ske med tydelig henvisning til kilden.

Som med alt andet materiale i Geoviden og på geoviden.dk, bedes gengivelse ske med tydelig henvisning.

Gå på opdagelse

Glaciale landskabstyper 

På illustrationen her kan du klikke dig rundt på de forskellige typer af istidslandskaber og læse om, hvordan de er dannet. Denne findes også i en printvenlig udgave under ‘Artikler og illustrationer’.

Se illustrationen


Kort over Danmarks istidslandskaber

Kort over islandskaberne på Fyn

Gå på opdagelse i alle de forskellige typer af landskaber (geomorfologi) i Danmark, hvoraf mange af dem er dannet i istiden af enten gletsjerne eller deres smeltevand. Her er smeltevandssletter, issøer, randmoræner/israndslinjer og meget andet. Udover landskaber kan du på sitet også vælge mange andre dataserier for Danmark, f.eks. prækvartærkort, redoxdybder mm.

NB: Kortet over de forskellige landskabstyper (geomorfologi) er stadig under udarbejdelse, og derfor er det stadig kun en del af landet, der er kortlagt.

Se det interaktive kort over Danmark her


Animation: Se isens bevægelser over Danmark

Accepter venligst statistikker, markedsføring cookies for at se denne video.

Den seneste istid, Weichsel-istiden, skred iskapper fra resten af Skandinavien gentagne gange hen over det område, der i dag er Danmark. Her kan du se, hvor langt isen nåede frem gennem hele istiden, samt hvordan det påvirker det globale havniveau, når isen hhv. vokser og smelter.


Læs videre

Geoviden 3. 2019, Indlandsisen

Hvis du vil læse mere om gletsjerdannelse, isdynamik mm, så dyk ned i Geoviden 3 fra 2019

Læs Geoviden3. 2019 om indlandsisen


Geoviden 2. 2005, De seneste 150.000 år i Danmark

Kan du ikke få nok af landskabsdannelsen og de sidste 150.000 år i Danmarks geologiske historier, kan det anbefales at kigge dette tidligere nummer af Geoviden igennem.

Læs Geoviden 2. 2005. om De seneste 150.000 år i Danmark


Flere indlæg