Balancen i Jordens klimasystem styres af en konstant udveksling af energi mellem Jordens overflade, atmosfæren og rummet. Når der kommer lige meget energi ind og ud af atmosfæren, er klimasystemet i balance – men når mængden af drivhusgasser i atmosfæren stiger, som vi oplever nu, opstår der ubalance. Konsekvensen er blandt andet klimaforandringer.
Et menneskevenligt klima
Du og alle andre levende væsener kan leve på Jorden takket være drivhuseffekten. Atmosfæren beskytter os og ligger rundt om vores planet som et cirka 100 kilometer tykt tæppe af blandt andet drivhusgasser. Det smarte ved atmosfæren er, at den fungerer lidt ligesom en glasrude i et drivhus.
Atmosfæren sørger nemlig for, at Solens stråler kan komme ind, mens hovedparten af varmen fra Jorden bliver holdt tilbage. Drivhuseffekten sørger for, at vores planet har en gennemsnitstemperatur på 15 grader celsius og dermed er beboelig for mennesker.
Uden drivhuseffekten og atmosfærens beskyttende kappe ville temperaturen på Jorden være mindst 15 grader celsius under frysepunktet, og Jorden ville dermed være som en snebold i verdensrummet.