Island har de seneste tre år oplevet hele ti vulkanudbrud på den sydvestlige halvø Reykjanes, som du kan læse om i Geovidens tema ‘Vulkanens indre’. Her får du en gennemgang af de ti forskellige udbrud, hvor og hvornår de fandt sted, og cirka hvor meget lava, de har sendt ud i landskabet.
I gennemsnit er der et vulkanudbrud i Island hvert fjerde år. Mellem 2021 og 2024 var der dog hele ti af slagsen på Islands sydvestlige spids, halvøen Reykjanes. Disse udbrud kommer fra to forskellige vulkanske områder (kaldet vulkansystemer) ved navn Fagradalsfjall og Svartsengi. Læs mere om de to vulkaner i artiklen her og her.
Kortet herunder viser arealet dækket med mere eller mindre størknet lava fra de ti udbrud som det så ud i december 2024.
Tidslinje
2021: Første udbrud – fra 19/3 til 18/12 – Fagradalsfjall-vulkansystemet
En 200 meter lang sprække åbner sig i dalen Geldingadalir ved fjeldet Fagradalsfjall, og lava strømmer ud i et halvt år. Sprækken vokser senere til 700 meter, men indskrænkes senere til en række mindre askekegler som den på billeder herunder.
2022: Andet udbrud – fra 3/8 til 21/8 – Fagradalsfjall-vulkansystemet
En ny sprække åbner sig i nabodalen merdalir. Sprækken er 300 m lang, og udbruddet er kraftigere, men ebber hurtigt ud.
2023: Tredje udbrud – fra 10/7 til 5/8 – Fagradalsfjall-vulkansystemet
Ny sprække på næsten en kilometer åbner sig i nabodalen Liti-Rhutur. Udbruddet er igen kraftigere end det forrige. Udbruddet er det sidste fra Fagradalsfjall-systemet i denne omgang.
2023: Fjerde udbrud – fra 18/12 TIL 21/12 – Svartsengi vulkansystemet
Vulkansystemet Svartsengi vest for Fagra dalsfjall går nu i udbrud. En kæmpe sprække på flere kilometer skærer sig gennem en dal nordøst for byen Grindavik. Sprækken starter ved Sundhnúkur-bakken og får navn derefter: Sundhnúkagígar, hvor gígar betyder krater. Udbruddet er meget voldsomt i forhold til dem i Fagradalsfjall-systemet, med lava fontæner på mange meters højde, som dog hurtigt dør ud igen.
2024: Femte udbrud – fra 14/1 til 16/1 – Svartsengi vulkansystemet
Efter nogle uger starter et nyt udbrud, denne gang tættere på byen Grindavik med to nye, mindre sprækker. Myndighederne har siden første udbrud arbejdet på højtryk for at bygge en jordvold rundt om Grindavik, men sprækken skærer igennem jordvolden, og lava fra den sydligste sprække ødelægger flere huse. Udbruddet dør heldigvis igen hurtigt ud.
2024: Sjette udbrud – fra 8/2 til 10/2 – Svartsengi vulkansystemet
En ny sprække åbnes oven i den gamle fra 4. udbrud. En stor mæng de lava spreder sig langt omkring og afskærer hovedvejen til Grindavik og kommer faretruende tæt på turistattraktionen Den Blå Lagune, hvor en beskyttende jordvold er ved at blive bygget.
2024: Syvende udbrud – fra 16/3 til 8/5 – Svartsengi vulkansystemet
Nyt kraftigt udbrud i samme sprækkeområde, tæt ved fjeldet Stóra-Skógfell. Lavaen bevæger sig bl.a. mod Grindavik i syd, men her er også bygget en jordvold, som leder lavastrøm men væk fra byen og ud mod havet længere østpå. Lavaen bevæger sig også videre langs beskyttelsesvolden nord om Den Blå Lagune og Svartsengi-kraftværket.
2024: Ottende udbrud – fra 29/5 til 22/6 – Svartsengi vulkansystemet
Nyt udbrud i kratersprækken, som i starten har et dobbelt så højt flow af lava som det første Svartsengi- udbrud i december 2023. Lava strømmen breder sig både mod Den Blå Lagune i vest og mod nord og syd, men den store jordvold forhindrer mere alvorlige skader.
2024: Niende udbrud – fra 22/8 til 5/9 – Svartsengi vulkansystemet
Det voldsomste udbrud hidtil med cirka 25 procent mere lava end forrige udbrud. En ekstra sprække åbner sig mod nord, hvilket giver en samlet sprække på næsten syv kilometer i aktivt udbrud! Lavaen flyder denne gang heldigvis primært mod nordøst, hvor der er mere øde, og skaderne derfor ikke så store.
2024: Tiende udbrud – fra 20/11 til … ? – Svartsengi vulkansystemet
Udbrud, som stadig er aktivt i december 2024. En smule mindre kraftigt end det forrige. Lavastrømmen truer dog med at nå op over jordvoldene ved Svartsengi-kraftværket, og myndighederne forsøger bl.a. at omdirigere den med vand. Parkeringspladsen ved Den Blå Lagune ligger uden for jordvolden og er blevet begravet i et lag af mange meter lava. Prøv selv at søge på ‘Blue Lagoon lava’ på nettet for at se billeder.
Læs mere hos de islandske myndigheder her:
Islands Meteorologiske Institut: https://en.vedur.is/volcanoes/fagradalsfjall-eruption/
Visit Reykjanes: https://www.visitreykjanes.is/en/volcano-eruption/eruption-information