Læs mere om de eksperter, der bidrager med fagspecifik viden til temaet ‘Pollen og Sporer’:
Sofie Lindström
Stilling/arbejdsplads
Seniorforsker i stratigrafi, De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)
Uddannelse
Ph.d. i historisk geologi og palæontologi ved Lunds Universitet i Sverige.
Arbejder med
“Fossile sporer, pollen og mikroalger fra Karbon til Miocæn. Jeg bruger disse til at datere lag, tolke om lagene er dannet i hav eller på land, og hvordan klimaet var, da de var levende. Jeg er særlig interesseret i store og pludselige klimaændringer dannet af storskala-vulkanisme, der ledte til masseuddøender.”
Færdiggør sætningen: ”Forskning i fortiden er vigtig, fordi …”
“… det kan lære os om forgangne tiders dyr og planter, og hvordan de reagerede på store klimaskift eller miljøændringer. Det kan gøre os bedre til at forstå den verden, vi lever i nu, samt de udfordringer, vi står med på grund af industrialismen og den globale opvarmning.”
Sofie medvirker her
Morten Fischer Mortensen
Stilling/arbejdsplads
Seniorforsker ved Nationalmuseets enhed for Miljøarkæologi og Materialeforskning
Uddannelse
Ph.d. fra Geologisk Institut, Aarhus Universitet. Inden da bachelor og kandidat i biologi fra Københavns Universitet.
Arbejder med
“Krydsfeltet mellem naturvidenskab og arkæologi med særlig fokus med vegetationshistorie og naturhistorie, samt menneskets interaktion med naturen. Både hvordan vi har påvirket naturen, og hvordan den har påvirket os helt tilbage fra de første indvandrere i Danmark efter istiden og frem til i dag.”
Hvordan blev du pollenforsker?
“Jamen jeg har altid haft en stor interesse for historie og arkæologi og så… Ja, hvordan fa’en er jeg egentlig endt her? Ofte er det jo tilfældighedernes spil. Men nej, jeg havde jo en underviser på universitetet, der fortalte om det her krydsfelt mellem arkæologi og biologi, og så faldt der bare noget på plads i mig. Da jeg så fandt ud af, at man kunne få et job, hvor man arbejde med det hver dag, så var det det, jeg skulle. Ellers var jeg nok blevet naturvejleder, vil jeg tro.”
Har du et yndlingspollen?
“Ja, det har jeg vel egentlig nok. Sådan en som lind er jeg altid glad for at finde, hvis det er de mere almindelige typer, vi er ude i. Den har et pænt pollen. Så er der også mistelten og vedbend, som har nogle virkelig smukke pollen.”
Morten medvirker her