Der er altid mere at finde ud af om et emne, også sjældne jordartsmetaller. Find videre læsning her, samt inspiration til undervisningsforløb på ungdoms- og grunduddannelser.
Gratis e-bog:
Mineralske råstoffer, bæredygtighed og innovation
En hel bog fuld af den nyeste viden om samfundets behov for og brug af mineralske råstoffer er frit tilgængelig her. Der er blandt andet et kapitel om sjældne jordartsmetaller.
Bogen er skrevet og udgivet af Videncenter for Mineralske råstoffer og Materialer (MiMa) med henblik på at blive brugt i undervisning på ungdomsuddannelser.
Mere om råstofferne i Grønland
I Geoviden nr. 1 fra 2005 kan du læse meget mere om Grønlands mineralske rigdomme, herunder den påvirkning, som minedrift af dem kan have på omgivelserne.
Mere om mineralske råstoffer generelt
Også i Geoviden nr. 4 fra 2012 kan du læse om mineralske råstoffer, denne gang også i bredere forstand, f.eks. hvad det vil sige at være et kritisk råstof.
Mere om Jordens indre
Dannelsen af forekomster af sjældne jordartsmetaller hænger sammen med de tektoniske kræfter og opbygningen af Jordens indre. Læs mere om det i et af de allerførste Geoviden-blade, der blev udgivet.
Mere om vulkaner
Dyk endnu længere ned i de tektoniske dynamikker og læs om de mineralske forekomster, der kan opstå i forbindelse med dannelsen af en vulkan. Læs også om vulkaner på andre planeter.
Bladet er nr. 4 fra 2007.
Mere om minedrift
Er du blevet interesseret i minedrift, kan du læse mere om værdikæder fra mine til guldring i bladet her (fra 2007). Det handler godt nok om minedrift i lille skala, men sjældne jordartsmetaller udvindes også i små-skala flere steder.
Junior-geologerne:
Undervisningsforløb til folkeskolen
Her finder du et helt katalog af færdiglavede oplæg (pdf) til undervisning i en lang række emner til folkeskolens udskoling. Blandt andet mineralske råstoffer, men også klima, tsunamier, istider og meget andet.
Materialet er udviklet forskere fra flere danske universiteter og vidensinstitutioner. Juniorgeologerne er et samarbejde mellem Helsingør Kommune, Geopark Odsherred og De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) støttet af Nordea Fonden.